h1

unde eşti copilărie cu Olguţa ta cu tot? Sunt între cele patru zări răspântia lor. Cu zece ani în urmă ţi-aş fi spus “cu-cu”.Dar sufletul meu şi-a pierdut glasul copilăriei. (lorelei)

03/02/2009

Am trăit o bucurie de necuprins şi n-am să stau liniştită dacă n-o fac cunoscută: azi noapte m-am întors în copilărie şi în adolescenţă, m-am dat de trei ori peste cap şi m-am transformat rând pe rând în Olguţa şi în Luli.
am plonjat cu voiciune în peisajul bucolic al Iaşilor dintr-o altă epocă, în inocenţa şi isprăvniciile copiilor Deleanu, pentru că am dat de-o înregistrare de teatru radiofonic a Medelenilor.Astfel toată noaptea am mâncat dulceaţă de nuci şi Doamne… avea gustul de acum 20 şi ceva de ani, am privit luceafărul dintâi alb ca faţa Olguţei pe care o vedeam noaptea înainte să dorm, am mâncat şi struguri de culoarea şuviţelor blonde, m-am dus şi la scăldat dincolo de caişi… ah şi câte n-aş mai fi facut cu Potemkin şi Kamimura…

La Medeleni de Ionel Teodoreanu cu Adrian Pintea 1984 – ,
apoi am trecut spre adolescenţă amintindu-mi că mă îndrăgostisem cu Luli de Catul Bogdan, că o perioadă bună între 15 şi 19 ani semnam Lorelei şi credeam în Ionel Teodoreanu ca într-un al doilea bunic al meu.
N-am să povestesc nimic din Lorelei însă am să citez paragrafele mele preferate şi vă invit să ascultaţi înregistrările:

Lorelei – Ionel Teodoreanu care sper să vă cutremure ca şi pe mine:
„• Anii mei tineri au sunat a cântec dar am trecut pe lângă el cu dragostea de mână.
• Ştii să asculţi? Auzi vântul la fereastră? Auzi păsările care pleacă şi se întorc, ducând şi aducând primăvara? Ştii ce-i nostalgia? Priveşti uneori pe fereastră fără să vezi nimic? Sunt pe acolo şi într-acele, fără fiinţă, o apropiere şi o îndepărtare în preajma ta. Gândeşte-te la mine ca la o stea desprinsă din tine şi dusă în întunericul fără fund.
• Dac-ar fi fost să trec printr-o pădure cu lupi ca să ajung până la tine, aş fi ajuns cu zdrenţele tinereţii mele sfâşiate, dându-ţi ultima ei picătură. De ar fi fost să trec prin ierburi cu şerpi ca să ajung până la tine, cu tălpile goale aş fi călcat pe şuierul morţii mele, aducându-ţi-o să-i închizi ochii. Dar la poarta casei tale veghează dragostea – şi mi-am tras paşii înapoi ca la ieşirea cu icoană din biserică. Cânt răguşit pe sub ferestrele casei tale, cum cântă copiii italieni pe străzile oraşelor noastre, în mizeria frumuseţii lor cu ochi mediteranieni. Cânt cu mâna întinsă sub cer, ca odinioară cei neîmpăcaţi la răspântii de drum: Ascultaţi, voi toţi, bucuria şi durerea mea.
• Pe harfa răsturnată a ierburilor tale ,vară,trupul şi sufletul meu sunt începutul unui mare cîntec şi tremurul mîinii care-l caută.
• Totul ne desparte pe tine şi pe mine distanţa, oamenii,viaţa şi poate şi destinul.Ţi-aduci aminte?Ca să-l cunoască pe Cezar, Cleopatra însoţită de un singur credincios a trecut marea cu barca înfruntând-o, s-a lăsat înfăşurată într-un sac ordinar şi dusă pe umeri până în palatul lui Cezar fără ca nimeni să-şi închipuie că într-un ţol purtat pe umeri regina Egiptului vine să-l vadă pe Cezar.
Iată ce-ţi aduce scrisoarea mea.Nu mă tem nici de zâmbetul tău.Deci nu mă tem de nimic.Sunt ceea ce-i dincolo de fereastra odăii tale:depărtarea. Sunt cea mai mică fată a lumii între rândunelele ei fiindcă mă înfăşor în întregul ei necunoscut. Privirea ta nu mă va găsi nicăieri.Amintirea ta nu are unde să mă afle.Glasul tău nu poate să mă strige şi nu ştie unde. Sunt între cele patru zări răspântia lor.
Cu zece ani în urmă ţi-aş fi spus “cu-cu”.Dar sufletul meu şi-a pierdut glasul copilăriei.”
toată aceasta fericire pe care am primit-o cu suflet de copil a pornit de fapt de la faptul că vroiam să las un omagiu pentru Ionel Teodoreanu

Ionel Teodoreanu

Ionel Teodoreanu

de la a cărui moarte se împlinesc azi 55 de ani.
mă întorc să mai ascult o bucată de Olguţa până mai sunt cu mirosul din copilărie în braţe, apoi dacă mai cresc puţin trec la Lorelei şi acesta este visul din 3 februarie: o întâlnire cu personajele mele preferate, o întoarcere în timp învăţată din povestea zilei de ieri

Anunțuri

7 comentarii

 1. superb omagiu, gala! mă bucur că stii să iti oferi cadouri 🙂
  have fun


 2. sper sa fi fost un cadou si pentru voi 😉


 3. ne bucurăm în secret de amintirile copilăriei.
  eu am citit la medeleni printr-a sasea, muream de ciuda ca n-am o livada cu fluturi si teren de tenis 🙂

  NB


 4. eu ma bucur in gura mare de amintiri din copilaria cu medelenii 🙂
  eu muream de ciuda ca nu-s baiat sa pot sa spun ca m-am indragostit de olguta 😦


 5. […] o felie de viaţă « unde eşti copilărie cu Olguţa ta cu tot? Sunt între cele patru zări răspântia lor. Cu zece an… libertatea este un vis despre zbor cu îngerul vultur 04/02/2009 A vorbi despre […]


 6. Buna seara,
  Ma bucur ca mai sunt oameni in Romania care-si mai amintesc de Ionel Teodoreanu si de opera lui. Daca sunteti interesata sa stiti ce soarta are „casa bunicilor” de pe „ulita copilariei” care mai exista (inca), va rog sa-mi scrieti la adresa de mai sus.
  Multumesc,
  Violeta


 7. Bine te-am regăsit, copilăroasă medeleană!
  Ce ne-am face fără vise?
  Cum am fi noi, adulții, dacă ne-am pierde copilul din suflet?Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • %d blogeri au apreciat asta: