h1

un pas către subconştient : pozie, culoare sau dans?

18/02/2009

Eliberarea de visele, imaginiile şi gândurile subconştientului e o dorinţă îndelung încercată de-a lungul istorieim în special pe parcursul suprarealismului şi unul din marile mele idealuri.
Calendarul Galei are o parte din el colorat cu acest ideal.
Printre primii aniversaţi în data de 18 februarie, amintesc o veche iubire a galei sau să spun a celor două gale, pentru că André Breton a fost unul dintre iubiţii Galei Dali şi este şi unul dintre dragii mei suprarealişti?
André Breton

andre_breton

andre_breton

născut în 1886, este cel care a pus teoretic bazele suprarealismului. În Manifestul suprarealismului, André Breton defineşte suprarealismul astfel: „Automatisme psychique pur, par lequel on se propose d’exprimer, soit verbalement, soit par écrit, soit de toute autre manière, le fonctionnement réel de la pensée. Dictée de la pensée, en l’absence de tout contrôle exerce par la raison, en dehors de toute préoccupation esthétique ou morale”. El definea concepţia despre artă drept o « expresie a subconştientului », artistul, proclama Breton, trebuie să abandoneze logica normală, convenţională şi conştientă în favoarea subconştientului ale cărui resurse sunt nelimitate. Suprarealismul pune accent pe „jocul dezinteresat al gândirii” eliberate de orice formă de constrângere.Vorbind despre acest joc al ideilor mi cuvintelor, îmi zboară gândul la un altfel de joc al culorilor şi umbrelor.
Unul dintre pictorii admiraţi de Breton a fost Balthus,,
balthus

balthus

artist franco-polonez de la al cărui deces astăzi se împlinesc 8 ani.
Balthus s-a aflat la Paris în perioada în care înflorea suprarealismul şi s-a învârtit într-un cerc de prieteni şi admiratori notabili, printre care : André Breton, Pablo Picasso, Pierre Jean Jouve, Antoine de Saint-Exupéry, Man Ray, Joan Miró, Alberto Giacometti, Albert Camus şi alţii .
Chiar dacă majoritatea picturilor sale au stârnit controverse datorită senzualităţii şi a sexualităţii explicite, am întâlnit la Balthus un mister care aminteşte de Chirico, pe care l-aţi mai întâlnit în lumea Galei, la intersecţia dintre pictură şi poezie şi pe care îl putem vedea şi în Jeune fille à la fenêtre sau în Le passage de commerce Saint André din 1952
balthus_saint-andre

balthus_saint-andre

Aveam pentru voi astăzi un gând:
lăsaţi-vă subconştientul să vă surprindă cu jocuri inedite, o culoare la legere din tablourile lui Balthus
şi mai am un dans,

john travolta

john travolta

care tot despre eliberarea subconştientului vorbeşte şi este şi unul aniversar (John Travolta împlineşte azi 55 de ani).

Acum aştept să îmi spuneţi ce alegeţi: gândul, culoarea sau dansul ca drumul cel mai sigur spre eliberarea subconştientului.

2 comentarii

 1. oare as putea alege ‘Pasarea Nocturna’ a lui Miro, si o frantura sau doua versuri neterminate, pe care sa le altur [nu inmi amintesc acum exact unde le-am citit, dar stiu ca mi-a ramas in acea zona preferata si draga lui Breton si prietenilor sai -subconstientul- aceasta imagine]:’somnul licuricilor ce fac plonjari cu sclipiri de greatza, direct in lampa lui aladin.’ …???…

  (preferatul meu dintre suprarealisti ramane Klee…)


 2. sisifratat
  sigur poti alege imaginile dragi tie
  eu ma intrebam care dintre vers-culoare-dans poate face mai usoara iesirea subconstientului la suprafata 🙂 dar masurile mele sunt personale poate aduce fiecare masura „iubirii” sale
  „Red Bridge”, by Paul Klee? http://cyrano.blog.lemonde.fr/files/2008/01/klee-paul-red-bridge-8401048.1200790374.jpg
  iar versurile sunt minunante, fac casa buna cu petele de culoare 🙂
  multumesc de completare, o seara frumoasaLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • %d blogeri au apreciat asta: