h1

I Have A Dream… Book

27/02/2009

Chiar dacă titlul aduce aminte de Martin Luther King, nu despre el este vorba astăzi, nici despre egalitatea dintre rase, nici despre doleanţe sociale, deşi putem vorbi despre toate, mă opresc la natura umană, ca fiind singura fiinţă capabilă să viseze, să spere, să-şi construiască idealuri, să se folosească de imaginaţie.
Despre imaginaţie e vorba până la urmă. A visa cu ochii deschişi înseamnă a reuşi să ne imaginăm forme diferite de realitate ale obiectelor, persoanelor, situaţiilor. Visul poate merge departe până unde se întinde dorinţa în haina imaginaţiei. Iar imaginaţia este liberatate şi începutul creaţiei, pentru că reuşim să ne imaginăm ridicăm barierele realităţii şi suntem liberi în ţara viselor, suntem liberi să creăm.
Am alcătuit o pagină din cartea viselor în calendarul zilei de astăzi, tipuri de vise şi tipuri de oameni diferite, dar care se aseamănă înnobilate fiind de imaginaţie.
Visul despre lucrurile simple este punctul de pornire al visării şi al libertăţii, despre acest vis ne vorbeşte primul sărbătorit al zilei de 27 februarie John Steinbeck

john-steinbeck

john-steinbeck

în „Of Mice and Men” al căror personaje George Milton, inteligent, cinic şi Lennie Small, (ironic numit small ) un personaj de o statură uriaşă, dar cu abilităţi mentale reduse speră ca într-o zi să-şi atingă ţelul comun, acela de a avea propria lor bucată de pământ, respectiv de a avea o crescătorie de iepuri.
Visul despre frumuseţe, visul despre o femeie frumoasă
liz-taylor

liz-taylor

este un vis comun atât femeilor ca ideal al devenirii fizice, cât şi bărbaţilor ca ţintă a împărtăşirii iubirii şi senzualităţii, chiar dacă frumuseţea este trecătoare icoane ale frumuseţii feminine ne-au bucurat ochii de-a lungul anilor în artă, în cinematografie, în muzică, şi pentru că azi Liz Taylor împlineşte 77 de ani, să ne bucurăm de frumuseţea ei imortalizată în fotografii şi filme.
Visul despre dragoste,
enrico-caruso

enrico-caruso

dorinţa de a ne împlini alături de persoana iubită chiar dacă derivă sau nu din visul de mai sus, tot un vis despre frumuseţe este, despre frumuseţea cuplului şi a sufletelor unite. Fragmentul „O promise me” din „Musica prohibita” a lui Stanislas Gastaldon( versurile le găsiţi aici) în interpretarea unui alt aniversat al zilei, Enrico Caruso, cred că ne va atinge sensibilitatea visului

sau „Darn that dream”,
dexter-gordon

dexter-gordon

în interpretarea unui gigant al jazz-ului, supranumit Long Tall Dexter , saxofonistul celebru al anilor ’60, considerat unul dintre primii „bebop tenor player”, şi anume Dexter Gordon
Un alt vis este cel al posibilităţii de mişcare,
vaslav_nijinski

vaslav_nijinski

visul exprimării/comunicării prin dans, iar Vaslav Nijinski a ştiut să transpună acest vis într-o coregrafie specială şi în paşi de dans care au revoluţionat baletul rus al anilor 1910 în special prin coregrafia din „L’après-midi d’un faune” un balet cu muzica din „Prélude à l’après-midi d’un faune” de Debussy.

Ultimul din lista zilei de azi ne aminteşte de visul nostalgic, visul liric al dorinţei de întoarcere în ţinuturi dragi, visul libertăţii, , visul liric, Kostis Palamas,

kostis_palamas

kostis_palamas

poetul grec care a scris versurile Imnului Olimpic( versurile aici), şi de la al cărui deces azi se împlinesc 66 de ani, visează la mare şi la libertatea pe care o găsim în valurile ei într-unul din poemele sale purtând titlul Mia Pikra ( Grief)

Vă invit să completaţi şi voi Cartea viselor cu vise dragi vouă, vom putea apoi să parcurgem pagină cu pagină drumuri de libertate şi creaţie care să ne cutremure pe fiecare în parte şi care să ne reamintească forţa fără de seamăn de care dispunem noi oamenii: visul

5 comentarii

 1. nb gala
  maine vin in vizita la Nijinski, Dexter Gordon si Caruso


 2. noapte buna cristinutza
  muzica si dansul ne salveaza noaptea 🙂


 3. Buna dimineata, Gala!
  Complexa si minunata este lumea in care ne duci visele. Ma gandesc ,mai ales, la fascinanta , tulburatoarea Liz Tayler.Ochii ei unici, trupul de viespe, uriasul talent ne-au facut de atatea ori sa plangem, sa speram, sa disperam si s-o luam de la capat..un vis de-o viata.
  Iubesc baletul , mai ales pe cel rusesc..gratie ireala, transpunere miraculoasa..un alt fel de viata.
  Daca n-ar fi ei( nu vreau sa folosesc un timp trecut), pentru ca arta nu are varsta- este vesnica, viata noastra ar fi mult mai saraca.
  Iti multumesc pentru tema si pentru” acompaniament”.
  O zi cu cer verde- albastrui!


 4. O să răsfoiesc azi cartea despre Nijinski…multam de reamintire!!

  O zi superbă tuturor


 5. gina
  multumesc si eu de pasii de dans din cartea galei
  si de visul metropolitan cu cer verde-albastrui
  andi
  e bun macar la reimprospatarea memorie calendarul galei
  o sambata ca la paris va doresc(aici azi e primavara, soare si cer senin, ca dupa o seara de César ;))Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Februarie 2009
  L M M M V S D
  « Ian   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • %d blogeri au apreciat asta: