h1

idealuri de la pământ la lună

06/03/2009

Fiecare dintre noi avem un ideal, un vis care trebuie împlinit la un moment dat în această viaţă.Unii dintre noi reuşesc să-şi atingă visul în tinereţe, apoi îl transformă într-altul mai mare, alţii ajung la ideal doar la bătrâneţe, alţii se luptă cu morile de vânt şi poate nu reuşesc să-şi ducă la bun sfârşit lupta şi să-şi atingă dorinţele cele mai puternice.
Eistein spunea :
” Idealurile care mi-au luminat calea şi din când în când mi-au dat curaj reînnoit de a întâmpina viaţa cu voioşie, au fost bunătatea, frumuseţea şi adevarul.”
Iată şi câteva din idealurilor celor prezenţi în calendarul zilei de 6 martie

1.”Sufletul meu nu poate găsi o scară către Rai decât prin frumuseţea pământului.” spunea Michelangelo Buonarroti (6 martie 1475- 18 februarie 1564) şi în căutările sale ne-a făcut părtaşi perfecţiunii în pictură, desen, sculptură şi arhitectură, poezie.
2.Maria Blanchard

Maria-Blanchard

Maria-Blanchard

pictoriţă spaniolă care a abordat cubismul într-o manieră originală, definind locul figurii umane în cubismul clasic
maria-blanchard-la-espanola

maria-blanchard-la-espanola


3.Gabriel Garcia Marquez,
gabriel-garcia-marquez

gabriel-garcia-marquez

, împlineşte azi 82 de ani, romancier şi nuvelist columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură, în anul 1982 .
Am să vă las un fragment din „Dragoste în timpul holerei”, romanul care stă şi la baza filmului „Love in The Time of Cholera”
„Într o seară, a intrat la Hanul lui don Sancho, un restaurant de lux de pe vremea spaniolilor, şi s-a aşezat în colţul cel mai îndepărtat, aşa cum făcea de obicei când venea să ciugulească la repezeală câte ceva. Deodată, a zărit-o în oglinda cea mare de pe peretele din fund pe Fermina Daza, cu soţul ei şi cu încă două familii, aşezată la masă în aşa fel încât el o putea privi reflectată în toată splendoarea. Fără să bănuiască nimic, lipsită cu totul de apărare, conducea conversaţia cu un farmec şi cu o veselie care scânteiau ca un foc de artificii, iar frumuseţea ei părea şi mai strălucitoare sub uriaşele policandre de cristal: Alice trecuse din nou de partea cealaltă a oglinzii.
Florentino Ariza a privit-o în voie, cu răsuflarea tăiată, a văzut-o mâncând, a văzut-o abia gustând din paharul cu vin, a văzut-o glumind cu cel de-al patrulea don Sancho al spiţei, a trăit un crâmpei de viaţă alături de ea, de la masa lui solitară, şi mai bine de un ceas s-a plimbat, fără să fie văzut, în spaţiul interzis al intimităţii ei. A mai băut patru ceşti de cafea, ca să-şi omoare timpul, până când a văzut-o plecând împreună cu tot grupul. Au trecut atât de aproape de el, încât i-a simţit mirosul printre rafalele de parfum împrăştiate de ceilalţi.
Din seara aceea, aproape un an de zile l-a tot bătut la cap pe proprietarul restaurantului să-i vândă oglinda, oferindu-i în schimb bani sau favoruri, orice şi-ar fi dorit în viaţă. N-a fost deloc uşor, pentru că bătrânul don Sancho credea cu adevărat că rama aceea minunată, cioplită de ebenişti vienezi, era, după câte se povestea, perechea geamănă a celei care aparţinuse Mariei Antoneta şi care dispăruse fără urmă: două bijuterii unice. Când a cedat într-un sfârşit, Florentino Ariza a atârnat oglinda în salon, dar nu pentru că ar fi vrut să admire desăvârşita frumuseţe a ramei, ci ca să poată privi spaţiul interior, care, timp de două ore, fusese ocupat de imaginea atât de îndrăgită.

……….
— Şi până când dracu’ credeţi că o să ne putem fâţâi de colo colo? îl întrebă.
Florentino Ariza avea răspunsul pregătit de cincizeci şi trei de ani, şapte luni şi unsprezece zile cu nopţile lor.
— Toată viaţa, spuse.”
4.Valentina Terechkova

Valentina Terechkova

Valentina Terechkova

prima femeie cosmonaut din istorie, cea mai tânără dintre cele care au cucerit spaţiul şi unica femeie care a zburat neînsoţită în spaţiu.
La bordul navei Vostok 6 a efectuat 48 de orbite în jurul pământului în 70 de ore şi 41 minute, din 16 juin 1963 la 12 h 30 până în 19 juin 1963 la 11 h 11.
Ca fapt divers: un crater de pe lună poartă numele ei, grupul de muzică electronică Komputer i-a dedicat o melodie:

5.David Gilmour

david gilmour

david gilmour

chitarist şi voce în grupul Pink Floyd dar îndrăgit şi în albumele sau concertele solo
6.Julio Bocca,
Julio Bocca

Julio Bocca

unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai baletului secolului XX şi cel mai de seamă reprezentant al dansului argentinian
Julio Bocca este considerat cel mai bun balerin în rolul lui Don Quijote
Oare idealurile noastre nu sunt demne de menţionat? Fiecare ne dorim ceva cu ardoare în viaţă, poate suntem la un pas de a le atinge, poate suntem un Don Quijote în lupta cu morile de vânt, dar orice ideal înalţă spiritul uman şi ne aduce mai aproape de perfecţiune. Câţi dintre noi, am putea vorbi cu sufletul deschis despre visele noastre?

8 comentarii

 1. Buna seara, Gala!
  Tu aduci atat de multe informatii; multe si interesante.
  Am citit doua dintre cartile lui Garcia Marquez:’Dragostea in vremea holerei” si ‘Un veac de singuratate”.Din cea de-a doua am un fragmentel, care pune in lumina chiar tema adusa de tine in discutie;”..in clipa aceea era pe cale sa descopere primele indicii ale fiintei sale, in persoana unui bunic concupiscent care se lasase tarat de frivolitate printr-un podis halucinant, in cautarea unei femei foarte frumoase pe care nu avea s-o faca fericita. Aureliano il recunoscu, continua sa urmareasca drumurile ascunse ale descendentei sale si descoperi clipa zamislisirii sale intre scorpionii si fluturii galbeni ai unei bai crepusculare, cand un simplu lucrator isi potolea poftele cu o femeie care i se daruia din razbunare.”
  ..este un ideal pierdut..
  O seara frumoasa!


 2. gina
  buna seara, multumesc de completare
  tocmai bine a venit inca o bucatica din marquez
  ah gina spui ca sunt multe informatii, iar eu am impresia ca ii nedreptatesc pe cei aniversati astazi, pentru ca nu scriu prea multe despre ei, dar m-am multumit doar cu o aducere aminte, altfel posturile s-ar lungi obositor
  o seara frumoasa iti doresc


 3. Să ne trăiască mai ales Marquez – pe mine aproape m-a vindecat de singurătate 😀

  NB

  weekend minunat


 4. uneori simt ca sunt Don Quijote in lupta cu morile de vant
  noroc ca starea asta nu ma tine prea mult 😀

  si de noapte buna uite un alt Don Quijote

  nb


 5. andi
  face minuni marquez
  cristinutza
  te-a prins ada milea 🙂
  o noapte plina de idealuri atinse


 6. wow cât ideal ai gasit!!! Credeam ca numai eu sunt pe acolo :-). Ma intorc sa citesc mai atent.


 7. Bocca nu inseamna gura?!?! 🙂 L-as pune sa-mi danseze tango… ce subtirel si frumos e… vazându-l ma simt sancho panza :-). Cu cristinutza vad ca avem deseori aceleasi opriri… ma distreaza. Ne mai calcam pe slapi 🙂

  Marquez – ma doboara. E prea mare pt. mine, noroc ca ma ridica de jos Gilmoure. Ce ne-am fi facut fara Pink Floyd?

  Pe Michelangelo pân’ sa-l (re)intâlnesc pe varul meu sculptorul (aurel terec) il vedeam intr-un fel… Varul meu sculptorul era un om ciudat. Tacut. Nu vorbea… nu stiam daca ma asculta sau nu. Nu avea notiunea realitati. Nu cred ca-l intelegea cineva.
  Odata, am pomenint de Michelangelo in fata lui… si brusc i-am vazut fata radiind si a inceput sa-mi vorvbeasca cu nu o facuse niciodata. Mi-a povestit de orele in care a stat tintuit in fata Pietei lui Michelangelo… de sentimentele care l-au doborât când a vazut perfectiunea si imensitatea muncii. Cred ca o jumatate de ora a vorbit ne-intrerupt. Dupa care s-a oprit brusc. Parea ca inca era acolo cu Michelangelo… N-am incercat sa sparg tacerea, de dupa, nici dupa un sfert de ceas. Nu mi-a mai vorbit atât de mult niciodata de atuunci incolo. Era sculptor. Privise la Michelangelo cu ochii de sculptor. Era ravasit de sentimente. Mi s-a parut grozav… si mi-am zis. N-am cum sa-l gust la intensitatea cum il vede acest om. Eu vad… clar… numai jumatate din Michelangelo!


 8. windy
  ma bucur daca iti place la mine 😉
  cat despre balet fericita ai fost ca ai putut visa macar o vreme la asa o frumusete de ideal
  uneori schimbam idealurile pentru altele care pot fi mai constructive sau mai usor de atins sau care sa ne rezerve surprize
  un weekend frumos si tie
  manon
  frumos prezentat michelangelo 😉
  bocca inseamna gura 😉 cat despre tango a imbinat tangoul cu baletul iti dai seama ce minunatie…
  idealul… de asta am spus ca am luat poemul tau ca pe un raspuns 😉
  o zi frumoasa si un cadou muzical pentru voi feteleLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Martie 2009
  L M M M V S D
  « Feb   Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Martie 2009
  L M M M V S D
  « Feb   Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • %d blogeri au apreciat asta: