h1

maestra şi zborul

10/03/2009

Astăzi nu vreau să vorbesc…astăzi vreau să-mi citesc, să vă citesc,

bulgakov

bulgakov

o bucăţică dintr-o lume aparte în care universul se conturează din silabe melodice, din gânduri cutremurătoare şi din mistere, din zboruri malefice pline de fantezie.
Cu 69 de ani în urmă se stingea din viaţă la Moscova un geniu, Mihail Bulgakov, iar 26 de ani după ajunge la noi un crâmpei de fantezie şi de forţă narativă cum rar se întâlnesc în istoria literaturii.E vorba desigur despre „Maestrul şi Margareta”.N-am să mă lansez în comentarii şi concluzii, aş să vă las pe voi, vreau doar să vă aduc în faţa ochilor mici fragmente din cartea a doua, despre Margareta şi zborul ei.
„Vino cu mine, cititorule! Cine ţi-a spus că nu există pe lume dragoste adevărată, devotată, dragoste veşnică? Să i se taie mincinosului limba lui ticăloasă!
Vino cu mine, cititorul meu, numai cu mine, şi am să-ţi arăt o asemenea dragoste!
Da! Maestrul se înşela, când la spital, în ceasul acela tîrziu de după miezul nopţii, îi spunea lui Ivan că ea l-a uitat. Era cu neputinţă. Nu, ea nu-l uitase.
……………………
Dar de îndată ce zăpada murdară de pe trotuare şi de pe străzi se luă, de îndată ce pe fereastră intră prima adiere a vîntului de primăvară, jilav şi neliniştitor, Margareta Nikolaevna începu să tânjească şi mai mult decât în timpul iernii. Plângea deseori pe-ascuns, ceasuri în şir, amarnic. Nu ştia pe cine iubeşte: un om viu sau unul mort? Şi pe măsură ce zilele treceau pline de disperare, mai cu seamă când afară se lăsa bezna nopţii, o chinuia tot mai des gândul că dragostea ei o leagă de un mort.
Trebuia să-l uite sau să moară. Nu putea să mai continue o viaţă ca aceasta! Nu, nu putea! Trebuia să-l uite cu orice preţ, da, să-l uite! Dar el nu se lăsa uitat, asta era durerea ei!
……………………
Visul pe care-l avusese în noaptea aceea Margareta fusese într-adevăr neobişnuit. Trebuie spus că în timpul chinurilor ei sufleteşti din iarna ce trecuse, nu-l visase niciodată pe maestru. Noaptea, el o lăsa în pace; numai ziua ea se chinuia cumplit, în noaptea asta însă îl visase.
Se făcea că se află într-o regiune cu totul necunoscută, tristă, posomorâtă sub cerul înnourat al unui început de primăvară. Sus — cerul acela cu nori miţoşi, grăbiţi, iar mai jos, dedesubtul norilor — un pîlc de ciori de cîmp zburând mut. O punte mică şi strâmbă, sub ea un râuleţ tulbure de primăvară. Copaci amărâţi, aproape golaşi. Un plop tremurător, singuratic, iar mai departe, printre copaci, la capătul unei grădini, o construcţie mică din bârne, o bucătărie, sau o baie de aburi, sau naiba mai ştie ce!

Totul în jur era fără viaţă şi atât de trist, încât parcă te trăgea să te spânzuri de plopul ăsta tremurător, lângă podeţ, în jur nici o pală de vânt, norii total nemişcaţi şi nici un suflet de om. Da, iată un loc de iad pentru un om viu!
Şi iată, închipuiţi-vă, uşa clădirii din bârne se dă de perete şi apare el. E destul de departe, dar Margareta îl vede desluşit. Nu se poate dumiri cu ce este îmbrăcat, dar îşi dă seama că e în zdrenţe. Are părul vâlvoi, e nebărbierit. Ochii lui bolnavi sunt plini de nelinişte. O cheamă, îi face semn cu mâna să se apropie. Înecându-se în văzduhul fără viaţă ce o învăluie, Margareta fuge spre el pe terenul accidentat şi se trezeşte.
„Visul acesta poate să însemne una din două, îşi spunea Margareta Nikolaevna, sau a murit şi m-a chemat, ceea ce ar însemna că a venit să mă ia şi am să mor în curând, iar asta ar fi foarte bine, căci atunci s-ar termina chinul meu, sau trăieşte, şi atunci visul poate să însemne că vrea să-mi aduc aminte de el! Vrea să spună că ne vom mai vedea… Da, ne vom revedea curând de tot!”………….
în aceeaşi stare de surescitare, Margareta se îmbrăcă, încercînd să se convingă că, în esenţă, totul se potriveşte cum nu se poate mai bine şi că asemenea clipe trebuie să ştii să le prinzi şi să profiţi de ele
…………………
Sunt invizibilă şi liberă! Sînt invizibilă şi liberă!…
Zburând pe deasupra ulicioarei ei, Margareta nimeri într-alta ce o tăia pe prima în unghi drept. Străbătu într-o clipă această ulicioară lungă, peticită, cârpită, cu casele într-o rână, cu uşa strâmbă a găzăriei în care petrolul se vindea cu măsura, iar insecticidul în flacoane, învăţând cu acest prilej că liberă fiind, şi invizibilă, şi, oricât de mare i-ar fi plăcerea, trebuie să fie cât de cât rezonabilă. Era gata-gata să se lovească mortal de un felinar vechi şi strâmb din colţul străzii, şi nu izbuti decât printr-o minune să frâneze în ultima clipă. După ce-l ocoli, strînse mai tare coada periei şi-şi continuă zborul, mai încetinit, atentă la cablurile electrice şi la firmele care atârnau de-a curmezişul trotuarelor.
A treia ulicioară dădea direct spre Arbat. Aici, Margareta învăţă să-şi conducă peria în mod magistral, dându-şi seama că vehiculul ei e sensibil la cea mai uşoară atingere a mâinilor şi a picioarelor şi că, zburând deasupra oraşului, trebuie să fie cu ochii în patru şi să nu se dezlănţuie. Afară de asta, chiar pe când străbătea spaţiul pe deasupra primei ulicioare, şi-a dat seama că trecătorii n-o vedeau zburând. Nimeni nu-şi sucea capul, nimeni nu striga: „Uite, uite!” Nimeni nu se dădea în lături speriat, nu ţipa, nu leşina; nimeni nu izbucnea într-un râs dement.
Margareta zbura neauzit, foarte încet şi jos, cam la nivelul etajului al doilea. Dar, cu tot zborul lent, chiar la intrarea în Arbatul cu luminile lui orbitoare, nu-şi calculă bine mişcarea şi se lovi cu umărul de un disc luminos pe care era desenată o săgeată. Accidentul ăsta o supără foc. Se dădu îndărăt pe peria ei ascultătoare, zbură în lături şi apoi, năpustindu-se deodată asupra discului, îl făcu ţăndări cu coada periei. Se auzi zăngănitul cioburilor, trecătorii săriră într-o parte, de undeva se desluşi un fluierat, şi Margareta, săvârşind această năzbâtie, izbucni în hohote de râs.
„Pe Arbat trebuie să fiu mai prevăzătoare, îşi zise ea. Pe aici e o adevărată harababură, aşa încât te descurci greu.”

Spunând aceasta, începu să se strecoare printre cabluri. Sub ea pluteau acoperişurile troleibuzelor, ale autobuzelor şi ale turismelor, în timp ce pe trotuare, după cum i se părea de sus, pluteau râuri de şepci. Şi din ele se desprindeau pârâiaşe, ce se vărsau în gurile de foc ale magazinelor luminate în noapte.
„O, ce talmeş-balmeş! gândi furioasă Margareta, aici nici nu poţi să te întorci.”
Tăie Arbatul, se ridică mai sus, cam la înălţimea etajului trei, şi, trecând pe lângă clădirea din colţ a teatrului cu luminile lui orbitoare, pluti într-o ulicioară îngustă cu două rânduri de case înalte.
…………………
… nu mai rămăsese decât o văpaie trandafirie. în clipa următoare se stinse şi aceasta, şi Margareta se pomeni singură cu luna, care alerga deasupra ei, în stânga. Părul îi era de mult vâlvoi, în timp ce lumina lunii îi scălda şuierând trupul gol. Văzînd cum undeva, jos, două şiruri de lumini răzleţe se contopesc în două dâre neîntrerupte de foc, ca apoi să dispară cu repeziciune, Margareta îşi dădu seama că zboară cu o viteză fantastică şi o uimi faptul că nu se înăbuşă.
în clipele următoare, jos, departe, în întunericul negru al pămîntului, se aprinse o nouă văpaie de lumină electrică, repezindu-se sub picioarele ei, ca în secunda următoare să pornească a se învîrti în chip fantastic, ca o elice, şi să se prăbuşească în beznă. Alte câteva clipe şi fenomenul se repetă.”
(MIHAIL BULGAKOV Maestrul şi Margareta
Traducere din rusă de NATALIA RADOVICI)
Iar alături o versiune scurtă de animaţie, altfel de „Maestrul şi Margareta”, o versiune rusească animată în regia Svetlanei Petrova şi Nataliei Berezovaya în care fantasticul contureză o lume de creion
În plus asociez zborul Margaretei cu ritmul acesta:
o piesă a lui Neneh Cherry care împlineşte azi 45 de ani, deşi vorbeşte despre altceva ca linie melodică mi se pare propice zborului, iar ca senzualitate potrivită Margaretei.
Voi cum vedeţi zborul Margaretei?

Anunțuri

37 comentarii

 1. Mie cel mai mult mi-a plăcut când a zis ”Să-l ia dracul”…si a venit Dracul 😆

  Margarita nu e chiar genul meu, iar Bulgakov imi place mai mult ca….dramaturg 😀
  Sorry


 2. iar eu citesc. si savurez. 🙂
  dar trebuie citit in rusa.

  Andi, nici mie nu imi place femeia cu tipaj de comportament, dar Bulgacov e bun de tot.

  cuvantul genereaza realitatea.


 3. andi
  nu ma asteptam sa nu-ti placa „maestrul si margareta”….
  dar de gsutibus non disputandum
  dara de animatia ruseasca ce zici?


 4. angela
  cine are acces la rusa, eu n-am din pacate, acum imi pare rau ca n-am invatat cat am fost mica (mama e profesoara de rusa 😉 )
  ma multumesc cu varianta ro, pe cea frantuzeasca n-am prea gustat-o
  vad ca nu zice nimeni nimic de animatie si eu asa de incantata am fost cand am descoperit-o, de parca m-as fi transpus in moscova


 5. gala, am venit repede repede la ciocolata si scortisoara! chiar am nevoie, ca am cam uitat cum e sa fii indragostit…din pacate!


 6. anna ciocolata e dincolo la ziua de ieri
  pe la juliette binoche
  sa vezi cum iti aduci aminte de indragosteala :d


 7. care sunteti pe la mine va anunt ca am cazut de acord cu aghiutza sa facem si gala mosilor
  sa va pregatiti 🙂
  maine votam miss baba si apoi incepem mister mosh


 8. mint, aseara m-am pierdut, zburand printre poeziile tale!
  de cate ori trec pe la tine, ma las vrajita de arte si ma simt cam asa:


 9. anna – esmeralda
  asa care va sa zica te-a atras ciocolata si prin turnurile de la notre damme 🙂


 10. cum ma gandesc la paris, ma imbolnavesc de romanticism! ce sa fac, asa sunt eu, o romantica ascunsa1


 11. cum ma gandesc la paris, ma imbolnavesc de romanticism! ce sa fac, asa sunt eu, o romantica ascunsa!


 12. eu patesc la fel cand imi amintesc de zilele petrecute la roma , ah fontane di trevi, piazza di Spagna, Colosseo
  si cand ma gandesc la venezia preferata mea


 13. mai romantico
  aici disparusi care va sa zica mananci ciocolata si bantui pe la Notre Damme cu Matteo 😆


 14. cred ca e dincolo la ciucalata ingropata in scortisoara sau zboara ca margarita 🙂


 15. gala,
  maine vin sa citesc pe indelete
  nb


 16. noapte buna cristinutza
  si un cantec de leagan pentru vise frumoase http://www.youtube.com/watch?v=WotNNRaeBKw&feature=related


 17. eram pe langa tine, gala,ai dreptate, in zbor deasupra catedralei (notre dame), cantand si indragostindu-ma…
  si ca sa nu se mai supere, am luat-o si pe cristinutza cu mine. vii si tu?


 18. anna
  cu dragostea aceasta cred ca ajungem si la moulin rouge toate trei 🙂
  un pic de french cancan nu strica 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=jmMeU3McM8c


 19. cu cea mai mare placere! maine seara? ca acum, dupa atatea zboruri, vin fiert, scortisoara, ciucalata, babe, si cantecele cu matteo …am cam obosit!


 20. noapte buna! si vise senine si albastre….


 21. anna
  maine seara dantuim cu baba invingatoare la aghi 🙂
  noapte buna si vise frumoase si tie
  si ceva de somn usor


 22. Bulgakov e unul din preferatii mei, alaturi de polonezul Raymonds. Imi amintesc faptul ca am citit Maestrul si Margareta intr-o perioada cand jucam rolul lui Faust intr-o piesa de teatru. Citisem Dostoievski si Goethe si mi-am zis ca e cazul sa-l incep si pe Mihail B. Fantastic. Si inchipuie-ti ca piesa s-a jucat pe muzica de Orff


 23. … sunt singura care nu l-a citit le bulgakov, cred… gggggg. dar, din pasaj, imi place chiar mult.
  am ramas cu gustul zborului, pe care ma si retrag…
  multumesc de lectura. 🙂


 24. Servus, Gala!
  Bulgakov… zbor, răzvrătiri împotriva unui Dumnezeu ingrat. Şi găsesc acolo o chemare care îmi plăcea cum era scrisă: „Vino cu mine, cititorule! Cine ţi-a spus că nu există pe lume dragoste adevărată, devotată, dragoste veşnică? Să i se taie mincinosului limba lui ticăloasă!” Şi de aici începea povestea cu Margareta Nikolaevna… 🙂
  Ce bine că şi tu Gala îndemni la… citire. Nu e doar din cauza primăverii, sunt convins…
  Cele bune! Zile cu soare


 25. lumsa
  pot sa ti-l trimit vrei?
  flavius
  invit in general la lectura sper 😉
  mai ales acum si mai ales la comemorarea lui Bulgakov va invit in lumea maestrului
  o zi buna sa aveti
  astazi sunt dincolo in lumea poeziei http://lemondegala.blog4ever.com/blog/article-257534.html
  de la zborul margaretei la dans 😉


 26. lumsa
  daca-ti faci cont pe scribd (iti ia 3 minute)poti sa-l descarci sa-l citesti

  gala
  vin acusica dincolo la poezii 🙂


 27. Gala, m-am ratacit, umbland pe toate coclarile , ca sa ajung la tine; de data asta am intrat pe fereastra lui aghi’,lasata deschisa.

  Mi-a placut trecerea de la om la supra-om, imi place dorinta „oarba” de iubi in ciuda tuturor oprelistilor.Si mai mult- desavarsirea apoteotica a suferintei de pe pamant in vis si in Luna; atatea oscilatii si tot atatea treceri…iluzii?


 28. Am ajuns târziu si aici. Am fost si ieri… dar imi erau ochii obositi. Acum am vazut mai bine.
  Mâine gala moshilor?! Am vazut bine?!?! Phiuu nebunie doamnelor :-)… 3 zile si 3 nopti de chef e nimica 🙂

  Si zborul, fantezie… e numai bun de vise si pentru mine nu doar pentru Margareta…


 29. gala,
  avem nevoie de tine pentru scenariu 😀


 30. hihi cristinutza incitant
  scrie pe messs
  manon
  da gala moshilor
  si zbor si fantezie
  gina
  cum te-ai ratacit?
  azi eram dincolo la poezie
  iluzia si oscilatiile parca sunt strans legate de iubire


 31. va mai astept dincolo
  http://lemondegala.blog4ever.com/blog/lirarticle-257534-1197409.html


 32. ce bine ca nu trebuie sa ‘vorbesc’…
  si nu ma gandesc nici la Maestru, nici la Margareta, nu mai ‘pendulez’ intre cele doua lumi, iar de acel personaj melefic si dublura sa, sa nu aud acu, macar acum…
  pe tine este atat de greu sa te surprind cu ceva, asa incit, incerc sa iti explic astfel, stiind ca vei intelege….

  ce bine e ga te-am regasit!…

  poate revin luni


 33. anamaria
  bine ai revenit regina a suediei 🙂
  cred ca am inteles si daca ai fost unde banuiesc eu cu atat mai mult ma bucur
  si mai pastreaza linistea pe care o ai in suflet, merita mai mult decat acest virtual plin de intrebari si pendulari
  iar de suprins ma poti surprinde foarte usor sper ca nu las impresia unei pietre 😉
  surprinsa am fost, pozitiv cand am vazut exemplul de ùais us (ideea)
  sfarsit de saptamana placut si nicio graba, ma bucur sa stiu ca esti bine 🙂


 34. raspund aici la cele trei…

  culmea este ca cei doi barbati erau in romania!!!!! 🙂
  din miami, pe colt…

  multumesc pentru aperitiv!!! 🙂 il voi pastra pana diseara cand o sa ma duc pe ceea ce inteleg ca este blogul tau de poezii!!!!!!! wow! asta ca sa am ce sa rontai… la lectura. plus ca ma apuca foamea, de regula, noaptea…

  cristinutza,
  multumesc pentru link. o sa fac abuz de el…
  si tie, si galei, multumesc pentru ajutorul in a-mi procura lectura. 🙂


 35. Salut. inscrie-te si tu la zbb-2009.ro
  inscrieti-va toti si puneti-va bannerul
  cei care sunteti din Bucuresti
  dati mai departe vestea…eu sunt primul inscris pt ca abia s-a dat drumul la festival
  multam fain


 36. lumsa
  nu-mi vine sa cred ca erau din romania 😉
  dar aveau 20 de ani? 🙂
  sper sa citesti maestrul si margareta si sa-ti placa astept feed back
  valecano
  cristinutza e din bucuresti 😉Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Martie 2009
  L M M M V S D
  « Feb   Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Martie 2009
  L M M M V S D
  « Feb   Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • %d blogeri au apreciat asta: