h1

vrem să cucerim lumea?

10/06/2009

Calendarul de astăzi pare să vorbească despre împliniri, despre visul de a cuceri lumea, iar cei pe care i-am ales au ştiut să vorbească lumii despre ea prin talentul lor.

Suntem toţi cuprinşi de un fior şi de o anume mândrie când se vorbeşte despre soprana lirică pentru care Puccini a creat Tosca: „my Tosca is Darclee ” spunea acesta la lansarea operei.
Hariclea Hartulari Darclee este poate cea mai apreciată soprană româncă şi cea mai talentată, din păcate însă înregistrările puţine care au existat s-au pierdut pe parcursul celor două războaie mondiale, totuşi pentru a o omagia astăzi, căci 10 iunie ne aminteşte de 10 iunie 1860, anul în care s-a născut, am mai găsit un fragment în interpretarea ei, aş fi vrut Tosca, dar a fost să fie:

Dacă Hariclea Darclee a reuşit să-şi atingă visul şi să deschidă lumii ochii spre frumuseţea muzicii, Andre Derain , născut tot la 10 iunie, 20 de ani mai târziu a fost cel care alături de Matisse a pus bazele fovismului şi îl putem considera un cavaler al picturii probabil aşa cum vedea el cavalerul în André DERAIN Le Cavalier au cheval blanc
Un alt cavaler născut în 10 iunie 1915 de data aceasta, este cel al cuvântului, laureat al Premiului Nobel în literatură, Saul BellowSaul-Bellow by Fay Godwin
„Trăieşte clipa” este unul din romanele lui Bellow care vorbeşte despre visul american, cel de a cuceri Hollywoodul şi lumea întreagă, despre absurdul existenţial, dar şi despre potenţialul uman de a-l depăşi. Omul lui Bellow „scindat între lumea materială care îl înconjoară şi un univers mai larg al fiinţei” (Malcolm Bradbury ), ajunge la revelaţii meta-fizice după o serie de momente în acelaşi timp hilare şi triste.
Ca să decupez o bucăţică menită să vă facă să simţiţi gustul acestei cărţi am să vă las un gând al lui Wilhelm :
” De ce-o fi trebuind să fiu tocmai eu cel discutat, eu şi viaţa mea, în loc să vorbim despre el şi despre viaţa lui ? Dar n-ar îngădui niciodată aşa ceva.
Numai eu sunt prostul.-Nu am nici o pudoare. Cu mine merge. Trăncănesc. Probabil că eu îi îndemn. Oricui îi plac conversaţiile intime, dar tipii deştepţi nu se trădează, numai prostii. Tipii deştepţi vorbesc cu un aer intim despre proşti, îi examinează din cap până-n picioare şi le dau sfaturi. De ce să îngădui una ca asta? Aluzia la vîrsta lui îl jignise. Nu, desigur, nu poţi să pretinzi că toate sunt la fel. Lucrurile merg din ce în ce mai rău.” ( pagina 59), iar pentru cei interesaţi textul integral se găseşte aici.
O altă reprezentantă a zilei de azi se găseşte sub auspiciile cinematografiei şi am îndrăgit-o toţi atât ca adulţi cât şi ca iubitori ai vrăjitorului din Oz în copilărie. Este vorba despre Judy Garland, judy garland by andy warhol care a construit un adevărat mit în jurul ei şi în faţa căreia nu putem rămâne imuni şi recunoaştem că cucerit lumea prin frumuseţea şi talentul ei.

Mă întreb oare noi nu suntem tentaţi în subconştientul nostru de vise asemănătoare, nu vrem sub o formă sau alta să cucerim lumea, dacă nu lumea întreagă cel puţin lumea din jurul nostru?
Iar dacă e adevărat sub ce formă vrem să facem aceşti paşi şi cu ce preţ?

9 comentarii

 1. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: DA. Cred că fiecare dintre noi are/a avut/va avea acest vis. Chiar dacă foarte mulţi sau poate cei mai mulţi îl ţin ascuns aşa de bine încât uită chiar ei de el la un moment dat… Lumea întreagă se lasă cucerită doar de către cei cu adevărat puternici într-un anumit domeniu – şi tu ai dat două exemple sugestive. Lumea din jurul nostru, o lume la scară redusă, evident, poate fi cucerită atunci când nu urmăreşti neapărat acest lucru. Dar numai dacă nu faci compromisuri şi nu te minţi pe tine însuţi…


 2. Este atat de frumos ce faci tu, Gala!
  Intrebarile tale contzi, intr-un fel , raspunsuri. Cred ca in subconshient, fiecare se vrea un cuceritor. Al lumii.Poate ca viatza este o veshica si mare cucerire.Dincolo de asta ,intervin- talentul, vocatzia, munca, energia, daruirea.
  Voi , artishtii , suntetzi fiintze alese!


 3. Foarte interesantă incursiunea ta în felurite pagini culturale. E ca într-un muzeu neasteptat pe blogul tău. Lucrul care îi leagă pe „eroi”, s-au născut în aceeasi zi, e un amănunt poate nesemnificativ, dar căruia noi, cititorii, îi putem găsi semnificatii neasteptate.


 4. cum sa nu, :):) over the rainbow , both 🙂

  ps : cineva te intreaba daca pressa de aici nu dauneaza florilor??? Trebuie doar ziare frantuzesti?? care?? 😉
  xxxx, t c , j.


 5. Copiez gandurile lui Calin si merg pe holul muzeului tau. Superb… Mai ales Judy…


 6. Vise in culori, sunete si vorbe si cind adaugi „Traieste clipa” visele mai pier o clipa, dar revin. Visele sunt mototul nostru prin viata.

  Ma opresc ca de obicei la pictori – Andre Derain – am gusturi foviste. Imi plac culorile vii, contrastante, culorile pure in pete mari. Pentru unii inseamna necizelare, sau lipsa fineturi… pentru mine e expresivitate si senzatie.


 7. cris
  a cuceri lumea din jurul nostru inseamna a o iubi, in iubire nu este minciuna
  calin
  fiecare gasim intr-un muzeu ceva sa rezoneze cu inima noastra, aici e si interpretarea
  windy
  care presa? merci de oz
  paul
  judy ne cucereste deopotriva
  manon
  si pentru mine e expresivitate si senzatie maxima

  va multumesc de trecere si de simtirea impreuna, noi vrem sa cucerim lumea doar cand lumea ne cucereste pe noi


 8. Karen Horney, Eliade si mai sunt cativa autori mari vorbesc despre faptul ca omul se considera a fi axis mundi. de aici vine tendinta noastra de a ingiti lumea, de a o cuceri. de fapt, toata incercarea nu este altceva decat necesitatea de a fi iubit, exprimata in maniere diferite.
  Hegel zicea ca folosim cuvantul eu pentru a demonstra lumii ca anume noi existam.
  comunicarea dintre eu- ri este intotdeauana un conflict intre constiinte, spune nenea filosof. totul pentru a fi iubit.

  in rest….


 9. de Karen Horney nu stiam, dar de la Eliade mi se trag mie o gramada de intrebari, axis mundi este elementul care ma obsedeaza cel mai mult si ma bucur de faptul ca l-ai adus aici, asteptam varianta ta stiam eu ca imi aduci iubirea si centrul lumii; merci angelaLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Iunie 2009
  L M M M V S D
  « Mai   Iul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Iunie 2009
  L M M M V S D
  « Mai   Iul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • %d blogeri au apreciat asta: