h1

În căutarea autorului de luni

14/06/2009

Săptămâna trecută Ioan Andoni a lansat un concurs Fără premii, pentru că provocarea mi-a plăcut m-am gândit să înfiinţez o rubrică săptămânală menită să ne facă să căutăm în amintire, lecturile care ne-au marcat. Iată cum s-a născut În căutarea autorului de luni. Deşi aparent ar fi un concurs, pentru că lipsesc premiile, m-am gândit să-i spunem joc, un joc de recunoaştere a unui text. Dacă vă aţâţă spiritul ludic poftiţi şi declaraţi cui îi aparţine textul de mai jos şi din ce carte face parte.

Grupuri de oameni urcau şi coborau peste ruine, clătinându-se, orbiţi de praf, împiedicându-se în fiare şi bârne, strigându-se în neştire şi acoperindu-şi apoi repede gura cu palma, ridicând la răstimpuri amândouă braţele, însângerate, către cer.
Nu ştia de cât timp se afla acolo, îngenuncheată printre cărămizi, în mijlocul străzii. De mult nu mai vedea şi nu mai auzea nimic. îşi simţea doar câteodată gura foarte uscată şi încerca anevoie să înghită. Atunci parcă se deştepta şi, câteva clipe, zarva o copleşea din nou, revedea aceleaşi umbre agitându-se în pulbere şi descoperea lumânările stinse în faţa ei. Le reaprindea pe amândouă, apărându-le câtva timp cu palmele, până ce se stingeau din nou, fără ca ea să-şi dea seama.
Târziu, simţi că o trage cineva de braţ. Era un soldat, cu faţa plină de praf, şi … se ridică anevoie, culegându-şi dintre cărămizi lumânările stinse. Soldatul o conduse pe celălalt trotuar, în faţa unei case rămase în picioare. — N-avem apă! auzi strigând în urma ei. Voi să se aşeze pe trotuar, dar pretutindeni erau numai ţăndări de geamuri şi moloz. Soldatul dispăruse şi … se îndreptă spre ruine. Parcă începuse să se întunece. Pe o targa improvizată din scânduri se aflau câteva trupuri, pe jumătate acoperite cu o pătură. .. îşi făcu cruce şi trecu mai departe. Un camion cu soldaţi se oprise la intrarea străzii. …umblă aşa câtăva vreme, parcă ar fi căutat ceva, apoi se reîntoarse pe locul de unde plecase şi îngenunche din nou, printre cărămizi, şi reaprinse lumânările. Apoi, multă vreme, nu mai văzu nici nu mai auzi nimic.
Când, târziu, redeschise ochii, văzu că una din lumânări arsese aproape în întregime. Scoase din buzunar o altă lumânare, o aprinse, aprinse apoi şi pe cealaltă, care arsese numai pe jumătate, şi le ţinu pe amândouă între pumni, până ce simţi fierbinţeala flăcărilor. Atunci, ridicând brusc privirile, îl văzu de departe, înaintând împleticindu-se, în uniformă militară, dar fără chipiu, cu faţa murdară, cu o tăietură însângerându-i obrazul, cu ochii pe jumătate închişi, îl văzu apropiindu-se, încercând să-şi ducă mâna la frunte, dar renunţând şi rămânând cu palma deschisă, foarte aproape de cap, nemaiştiind ce să facă, până ce braţul începu să-i tremure şi atunci îl lăsă să cadă, neputincios. în clipa următoare îl văzu alergând spre ruine, împiedicându-se şi căzând. Dar se ridică repede şi porni mai departe, căţărându-se pe movila de cărămizi, ajungând până sus şi căzând din nou, şi continuând să înainteze în genunchi, cu amândouă mâinile răscolind printre cărămizi, până ce unul dintre soldaţi se urcă după el şi-l trase înapoi, în mijlocul străzii, susţinându-l de mijloc. Atunci … se ridică brusc, alergă spre el, îi prinse mâna şi i-o sărută.
— împărate! şopti ea.

(NB „…” înlocuieşte numele personajului)

15 comentarii

 1. Accept să mi se scadă nota la această materie, promit să recuperez… Nu-mi dau seama, autocritica este absolut necesară. Mă duc în faţa oglinzii, nu se poate aşa ceva…


 2. Gala, cu foarte multzi ani in urma, am citit romanul”Mai presus de toate”- am si amintit de el in leaphsa- scena mi se pare cumva cunoscuta; sper sa nu ma declari repetenta, din prima.


 3. …nici eu nu stiu…o sa caut…of, restantiera..


 4. Gina
  nu te declar repetenta dar mai ai doua incercari 🙂
  cristian
  oglinda poate fi aproape de raspuns
  angela
  gasesti daca iti scoti amintirile la iveala


 5. Literatura de razboi? E posibil sa fie Hassel? Imi suna foarte cunoscut „imparate”, nu mai stiu, a tracut timpul….


 6. paul
  nu e ; autorul e roman


 7. ofofof….


 8. Spune-mi te rog ca e Camil Petrescu… „Ultima noapte…”…


 9. daca ma rogi frumos iti trimit un acordeon pentru sansonetele pariziene, care apropo mi-au tras cu ochiul, dar sa-ti spun ca e ultima noapte nu pot 🙂
  ps imparatul e stefan


 10. dar tot o noapte e 🙂


 11. paul
  mai ai o incercare 🙂
  sunt sigura ca apoi impart premii virtuale nu palme
  johnny walker ne veghează
  ps indiciu 3 „…”= Irina


 12. Hmmm tematica de razboi. Aici stau mai prost
  Hemingway cumva?… desi incheierea nu potriv…


 13. Manon
  indiciile spun autor roman, iar personajele din fragmentul de fata sunt irina si stefan 🙂 si spuneam mai sus ca nu e noaptea lui camil petrescu; dar e tot o noapte…


 14. manon
  la noapte ne întâlnim în titlu


 15. aaa, pai Gala cu asemenea indicii chiar si memoria slaba umbrita trecerea a vreo 15 ani maybe (de cât îmi trecuse prin mâna) tot are raspuns. E desigur Eliade – cu „Noaptea Sânzienelor”. Lumsa ti-ar fi raspuns cu ochii inchisi… ea era nedespartita de Eliade si acum… si din povestile ei imi aduse aminte de stilul de scriere al lui pe marginea timpului real / ireal…. categoric la unele carti trebuie revenit pentru a nu le lasa sa cada in indefinit.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  iunie 2009
  L M M J V S D
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • iunie 2009
  L M M J V S D
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • %d blogeri au apreciat: