h1

Eminescu altfel

15/06/2009

Pentru că azi e 15 iunie şi se împlinesc 120 de ani de la plecarea lui Mihai Eminescu, am făcut un popas în
corespondenţa cu Veronica Micle care să ne aducă mai aproape de spiritul său.

Dragă Cuţă,

De patru cinci ori am întreprins răspunsul la scrisoarea ta din urmă, ba am scris coale întregi, pe cari le ţin în portofoliu, fără ca să aflu pân-acuma reculegerea necesară de a-ţi scrie clar şi limpede, pentru că împrejurările ele înşile nu sunt limpezi. Tu mă-ntrebi când vom fi uniţi pentru totdeuna. Îţi răspund cât se poate mai curând. Numai te rog să judeci cu toată răceala dacă această unire “oficială” se poate face fără să am o poziţie cât de puţin asigurată. Nu e vorba de tine, sufletul meu dulce, şi tocmai de aceea răspunsul mi-era atât de greu, căci eşti simţitoare şi m-am temut totdeuna a atinge o susceptibilitate justă din partea ta, dar asupra căreia doi oameni care sunt ca şi căsătoriţi precum suntem noi, trebuie să se înţeleagă. Dar spune tu singură dacă de dulcea şi iubita datorie de a-ţi asigura soarta ta, pe care o primesc în orice moment, nu mi-aş incumba şi o responsabilitate grea pentru soarta copiilor tăi – şi tu ştii, dragă Cuţă, că o sarcină odată luată asupră-mi, o port voiniceşte fără să mă plâng şi fără să cer împărţirea cu alţii. Încă o dată – nu poate fi vorba de tine. Din momentul în care ar exista o perspectivă oarecare – fie pensia, fie o asigurare mai temeinică a sorţii mele – de-a creşte cuviincios pe cei 2 copii şi a îngriji de casa ta, nu mai e nici o piedică pentru unirea noastră oficială.
Lucrez cât pot pentru ca aceasta să se realizeze cât mai curând.
Te rog totodată şi te rog cu insistenţă şi în genunchi ca de câte ori vei avea nevoie de bani să-mi scrii, şi scrie-mi fără jenă cât anume. Ştii bine că restrângerea câştigului meu actual face necesară indicaţia, şi dacă nu voi putea imediat, desigur însă în 5-6 zile voi urma totdeuna dorinţei tale.
Greu o vei duce şi aşa – dar totuşi cu o idee mai puţin. Crede-mă că totdeuna, absolut totdeuna cea mai mare bucurie pe care-mi vei putea-o face va fi să te adresezi la mine în privirea aceasta.
Ai auzit tu vreodată povestea biblică a măgarului lui Bileam? Ţi-o spun numaidecât.
Acest măgar biblic stătea, flămând, între două porţii de fân egale dar tout à fait egale. Nu s-a putut decide nicicum de-a începe una din ele şi a murit de foame.
Aplicaţia e următoarea. La primirea scrisorii gândeam întruna: Ce să-i spun să n-o supăr? Ce să-i spun să fie adevărul curat? Şi-n această dilemă de gânduri te-am supărat şi mai mult răspunzându-ţi atât de târziu.
Te rog, te rog, iartă-mă. Ticăit în toate cele, preocupat de a mă vedea odată cât de cât la liman cu gândul de a te aduce la Bucureşti cât mai curând, apoi cu gândul responsabilităţii întregi, m-am zvârcolit nopţi întregi în pat, deşi a doua zi aveam totdeuna să lucrez.
O singură veste bună.
Fierul lui Russel îmi face bine şi-mi luminează capul. Dispar toate urmele fără excepţie, încât deşi numai de patru zile am început a lua, eu care n-am luat nicicând medicamente, resimt efecte miraculoase.
Ţi-aş mai spune ceva şi mai bun, dar teamă mi-e că nu s-o împlini şi sunt superstiţios. Dar dac-o fi ş-o fi, vei vedea în curând efecte şi mai miraculoase pe alte tărâmuri, cu totul altele.
Iartă-mă, iartă-mă, iartă-mă pentru sâcâiala şi tăcerea mea. Se zice că toate lucrurile bune se fac într-un an. Până la împlinirea lui multe se pot întâmpla mai cu seamă că timpul e greu de întâmplări

Când norocu-şi schimbă pasul
N-aduc anii ce aduce ceasul.

În sfârşit te sărut de-un miliard de ori, cerându-mi de un miliard de ori iertare şi rămân pentru totdeuna

al tău
Emin

4 Aprilie 1880
Şi vă recomand filmul „Un bulgăre de humă” despre prietenia dintre Creangă şi Eminescu cu Adrian Pintea în rolul principal

9 comentarii

 1. Of, Veronica! Ăla era măgarul lui Buridan, nu cel biblic, al lui Valaam!…


 2. Ce coincidenţă fericită, Gala, am postat şi eu pe coloană una dintre scrisorile lor. Doamne, ce poveste de iubire… Toată coresondenţa dintre ei este extrem de interesantă. Se duse poetul. Rămase poezie şi OM-ul din el…


 3. Ce evocare! Nu sunt ceea ce se cheamă un eminescofil, dar azi m-a lovit si pe mine un soi de emotie.


 4. Imi plac si mie scrisorile lor, deshi nu cred ca Veronica a fost marea lui iubire.


 5. cristian, calin
  gand la gand cu bucurie si dragoste de Eminescu 🙂

  gina
  la un moment dat a fost o flacara mare intre ei si scrisorile lor sunt deosebite

  vania
  🙂 asteptam sa vad cine il gaseste pe buridan :), cel al lui Valaam a invatat sa vorbeasca


 6. Aveam o carte cartonata la parinti cu Eminescu in poze. Acolo, erau pe linga pozele cu el si Veronica, erau scrisorile fotografiate.
  Era minunata vremea când oameni-si tirmiteau scrisori de mâna. Ma uit cum scriau, simplu dar cu suflet. O incântare. Da, Veronica a fost marea lui iubire… asa cred si eu.


 7. manon
  si mie mi-e dor sa primesc scrisori


 8. scriam in copilarie scrisori de cate 20 de pagini. si acum pastrez corespondenta cu una dintre persoanele cele mai dragi mie. din pacate, caldura scrisului de mana nu poate fi recuperata.
  desi blogosfera este un alt mod de a scrie scrisori.
  daca Eminescu si Veronica ar fi trait acum, oare ce fel de bloguri aveau?


 9. angela
  ai tu dreptate bloggingul e un fel de scrisoare moderna 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Iunie 2009
  L M M M V S D
  « Mai   Iul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Iunie 2009
  L M M M V S D
  « Mai   Iul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • %d blogeri au apreciat asta: