h1

În căutarea autorului de luni V

13/07/2009

” Era într-o stare de spirit cumplită. Desigur, vizita la aceas¬tă casă a suferinţei lăsase în sufletul lui o urmă foarte adîncă. Se străduia să înţeleagă ce anume îl chinuieşte. Co¬ridorul cu becurile lui albastre ce-i stăruia în amintire? Gîndul că nu există pe lume nenorocire mai cumplită decît pier¬derea raţiunii? Da, da, desigur şi asta. Dar aceasta era aşa, o idee în general. însă mai era ceva. Oare ce anume? Jignirea, iată ce era. Da, da, vorbele jignitoare pe care B i le aruncase în faţă. Şi nu-l durea faptul că erau jignitoare, ci ade¬vărul pe care-l conţineau.
Poetul nu se mai uita în jurul său, ci, cu privirea pironită în podeaua murdară a camionului, ce se zgîlţîia fără încetare, începu să mormăie ceva, să se vaiete, făcîndu-şi reproş peste reproş.
Da, versuri… Are treizeci şi doi de ani! Şi mai departe? Mai departe acelaşi lucru! Va compune cîteva poezii pe an. Şi o va ţine aşa pînă la bătrîneţe? Da, pînă la bătrîneţe. Ce-i vor aduce, la urma urmei, aceste poezii? Glorie? „Ce prostie! Cel puţin nu te autoînşela. Niciodată cel care scrie versuri proaste nu va cunoaşte gloria. De ce sînt proaste?! Mi-a spus adevărul, numai adevărul! îşi vorbea necruţător . Nu cred în nimic în ceea ce scriu!…”
Intoxicat de această explozie de neurastenie, poetul se clătină, simţind în acelaşi timp că platforma nu se mai scu¬tură sub el. Ridică ochii şi constată că intrase de mult în Mos¬cova şi, mai mult decît atît, că deasupra oraşului mijeau zo¬rile, că norul de colo e poleit cu aur, că autocamionul lui stă pe loc, împotmolit în coloana altor maşini, gata să cotească pe un bulevard, şi că, la doi paşi de el, se înalţă pe postamen¬tul său un om de metal, cu capul puţin aplecat într-o parte, privind nepăsător bulevardul.
Gînduri ciudate ţîşniră în capul poetului ce se simţi din-tr-o dată bolnav. „Iată un exemplu de baftă autentică… ( se sculă în picioare pe platforma camionului şi ridică mîna, ameninţîndu-l nu se ştie de ce pe omul turnat din fontă, care nu făcea nici un rău nimănui) — fiecare pas făcut de el în
viaţă, orice i s-a întîmplat — toate s-au dovedit a fi spre folo¬sul lui, spre gloria lui! Dar ce a făcut el? Nu-mi dau seama… Au oare ceva deosebit cuvintele: «Vîntu-nbeznă zburdă. ..»?1 Nu înţeleg!… A avut noroc, da, a avut noroc! (încheie deo¬dată veninos şi simţi în aceeaşi clipă camionul urnindu-se din loc). A tras în el, da, a tras albgardistul acela, i-a sfîrtecat şoldul şi i-a asigurat nemurirea.”
Coloana îşi urmă drumul.
….

Poetul îşi irosise noaptea, în timp ce alţii chefuiau şi acum îşi dădea seama că n-o mai putea întoarce. Era de ajuns să ridice capul şi să privească spre cer, ca să înţeleagă că noap¬tea pierise fără putinţă de întoarcere. Ospătarii, grăbiţi, smul¬geau feţele de pe mese. Pisicile care se foiau încoace şi încolo în jurul terasei aveau un aspect matinal. Poetul simţea năvă¬lind asupra lui, nestăvilită, o nouă zi.”

5 comentarii

 1. Interesant blogul tau. Imi place mult cum scrii. Felicitari.


 2. N-am să încerc să caut numele autorului. Am să spun doar că mi-a plăcut fragmentul şi m-am regăsit în final…


 3. JeAnne Dark
  bun venit, te mai astept daca iti place aici

  cristian
  autorul e rus


 4. Fidelitatea pentru lucrare nu mă lasă rece …ce bun ar fi acum ceva rece!.. deci: admir continuitatea în „autorul de luni”. Cât despre identitatea lui, mi se pare a fi un „gala-tean” avant-la-lettre 🙂


 5. ioane
  tie trebuie sa-ti multumim pentru expansiunea lumii gala-teene
  autorul de aici e chiar unull foooooarte gala-tean si „fantastic „Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  Iulie 2009
  L M M M V S D
  « Iun   Aug »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • Iulie 2009
  L M M M V S D
  « Iun   Aug »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • %d blogeri au apreciat asta: