h1

În căutarea autorului de luni

03/08/2009

„S-a cufundat în vacarmul clocotitor, printre lustragii şi vânzători de păsări, anticari şi vraci, printre vânzătoarele de cofeturi care şi strigau marfa în gura mare, acoperind hărmălaia din jur, turte de cocos gustoase pentru fetele ochioase, marţipan cu ananas pentru băieţii poznaşi, dulci ca mierea, acadele pentru mândre subţirele. Dar ea a trecut nepăsătoare la zgomotul asurzitor, atrasă de un papetar care făcea demonstraţii cu cerneluri magice, cerneluri roşii ca sângele, cerneluri cu reflexe mohorâte pentru mesaje funebre, cerneluri fosforescente pentru a putea citi pe întuneric, cerneluri invizibile care ieşeau la iveală în sclipirea unei flăcări. Ea, una, şi le-ar fi dorit pe toate, ca să se joace cu Florentino Ariza, uimindu-l cu ingeniozitatea ei, dar, după ce a încercat câteva, s-a hotărât pentru o sticluţă cu cerneală de aur. S-a îndreptat apoi spre vânzătoarele de dulciuri, aşezate în spatele cheselelor uriaşe, şi a cumpărat câte şase cofeturi din fiecare fel, arătându-le cu degetul prin sticlă, pentru că nu reuşea să se facă auzită în larma din jur: şase jeleuri de pepene, şase şarlote mici, şase turtite de susan, şase bucăţele de turtă dulce cu manioc, şase bombonele de ciocolată învelite în poleială, şase prăjiturele cu cremă, şase guriţa reginei, şase dintr-astea şi şase din celelalte, şase din fiecare, aruncându-le pe rând în coşurile servitoarei, cu o graţie irezistibilă, nepăsătoare la roiurile de muşte ademenite de mirosul siropului de zahăr, nepăsătoare la vânzoleala din jur, nepăsătoare la damful de sudoare stătută care reverbera în căldura necruţătoare. A trezit-o din vrajă o negresă veselă, cu un tulpan colorat pe cap, rotofeie şi frumoasă, care i-a întins un triunghi de ananas înfipt în vârful unui cuţit de măcelar. Ea l-a luat, l-a băgat în gură, l-a savurat şi încă îi mai savura aroma, cu privirea pierdută pe deasupra mulţimii, când un fior i-a zgâlţâit tot trupul, ţintuind-o pe loc. Din spate, atât de aproape încât doar ea a putut -o desluşi în vacarmul din jur, a răsunat o voce:
— Ăsta nu e un loc potrivit pentru o zeiţă încoronată.
A întors capul şi a văzut, chiar lângă ochii ei, ceilalţi ochi glaciali, chipul livid, buzele încremenite de spaimă, aşa cum le văzuse prima oară în învălmăşeala din noaptea de Crăciun, numai că de data aceasta, n-a mai simţit fiorul iubirii, ci abisul deziluziei. Într-o singură clipă a înţeles cât de mult se înşelase, întrebându-se îngrozită cum de putuse adăposti în inimă atâta timp şi cu atâta nemăsurată cruzime o asemenea himeră. Abia a mai avut putere să-şi spună: „Dumnezeule mare, bietul de el !” Florentino Ariza zâmbi, încercă să spună ceva, încercă s-o urmeze, dar ea îl şterse definitiv din viaţa ei cu un gest al mâinii:
— Vă rog, nu. Uitaţi tot ce a fost.
În aceeaşi după amiază, în timp ce tatăl ei îşi făcea siesta, i-a trimis prin Gala Placidia un bilet de două rânduri: Azi, când v-am văzut, mi-am dat seama că povestea noastră nu e decât o iluzie. „

Anunțuri

7 comentarii

 1. Marquez, Dragostea pe vremea holerei.


 2. Care, oare, e locul potrivit pentru o zeiţă încoronată?


 3. ” Parisul, in ciuda ploii necontenite, a pravaliasilor sordizi,in ciuda grosolaniei homerice a birjarilor, avea sa-i ramana in amintire ca cel mai frumos oras din lume, si nu din pricina ca era astfel in realitate, ci pentru ca acolo isi petrecuse cei mai frumosi ani din viata.”
  Garcia Marquez


 4. @”Uitaţi tot ce a fost.
  ––––––––
  Azi, când v-am văzut, mi-am dat seama că povestea noastră nu e decât o iluzie.”

  Joe Cocker – N’Oubliez Jamais:

  P.S. Pentru prezentza superbei Catherine Deneuve, ca o iluzie pariziana…


 5. insemnari din subterana,
  ma bucur sa vad ca place si altora marquez, merci 🙂
  in „subterana” dragostea se vede cu ochi de cititor

  calin,
  ar trebui sa-l intrebam pe marquez? daca urmam continuarea cartii o gasim si prin baldachine si in afara lor 🙂

  gina,
  mercic de pasajul parizian

  mela,
  off iluziile acestea se simt mai ales la paris 🙂
  si mai ales cu joe, thx mela coccinella

  paul,
  daca nu te-ai grabit ai pierdut cafeaua asta, de-abia mai am timp sa fac una pe lunea viitoare 🙂
  keep walking, sa nu uitam de johnny trecatorul :d


 6. Că tot trec, şi veni vorba:

  …cine vine cu cafea?


 7. Ioane,
  uite cine vine cu cafeaua 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • cadran

  August 2009
  L M M M V S D
  « Iul   Sep »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Blog Stats

 • Categorii

 • August 2009
  L M M M V S D
  « Iul   Sep »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • %d blogeri au apreciat asta: